Evde Hemşirelik Hizmeti

Evde Özel Hemşirenin Sorumlulukları

Evde hemşire hizmeti, doktorunuzun reçete ettiği yada taburculuk sonrası evde bakım eğitimi ve desteği gibi sorumlulukları ve yeterlikleriyle hasta ihtiyaçlarını karşılar. Bu hizmetin kapsamı değişkenlik gösterebilir. Hemşirenin sorumluluğunu hastanın durumu ve ihtiyaçları belirler. Tedavi ya da operasyon sonrası uzman hekim tarafından belirlenen bakım ve hizmet görevleri genel olarak şu şekilde listelenebilir;

*Günlük iğne, doz takibi ve iğne sonrası bakım gerçekleştirmek,

*Kan ve idrar numunesi almak. Tahlil edilecek materyali sağlık kuruluşuna ulaştırmak.( Bunun için hastanede poliklinik hizmet girişi yapılmış olup, tüplerin -numune kaplarının ve barkodların hazır olması gerekir.)

*Tansiyon kontrolü yapmak, mevcut değeri hasta ve yakınları ile paylaşmak, Anormal seviyelerin belirtileri hakkında bilgi verip, tansiyon dengesizliği durumunda alınacak tedbirleri açıklamak. Doktorunuzun verdiği haftalık takip yada tansiyon ilacı kontrolü için tansiyon takibini yaparak listelemek ve doktorunuza verilmek üzere hastaya/hasta yakınına teslim etmek.

*Evde hemşire hizmeti pansuman faaliyetini kapsar.Açık yaralar temizlenir. Bakıma ilişkin pratik yönergeler sunulur.

*Evde serum takma, damar yolunun açılmasıyla başlar, serum askısını hazırlamak, hastayı uygun konumlandırmak, materyalin damara ulaşmasın gözlemlemek gerekir.(Saatlik olarak planlama yapılır.)

*Evde yenidoğan hemşiresi hizmetiyle bebek yanlış uygulamalardan korunur. Ebeveynler bilgilendirilir, hassas detaylar açıklanır.

*Evde emzirme ve lohusalık süreci anneye yönelik bakım; meme bakımı, sezeryan yeri pansumanı ve bakım vb.

*Yaşlı bakımında ilaç saatleri, kullanım dozları, beslenme ve dinlenme saatleri takip edilir.

*İğne veya kan alma sırasında kanamanın durmaması halinde yapılması gerekenleri açıklamak,

*Aşı hizmetinde, reçete edilen doz uygulanır.

Evde Hemşire Hizmetinin Avantajları Nelerdir?

Evde hemşire hizmeti kişiye özeldir. Bu nedenle hemşire sorumlu olduğu kişiye konsantre olduğu kişiye konsantre olabilir ve kişinin ihtiyaçları için çözüm fikirleri sunabilir. Hemşirenin dikkati ve enerjisi tek bir hastaya dönük olduğu için ilaç ve serum gibi destekleri daha güvenli sağlayabilir.

Ayrıca doz takibi kolaylaşır ve fazla/az kullanımın önüne geçilir. Beklenmedik durumlarda ilkyardım yapılır. Tedavi sonrası oluşabilecek yalnız kalmaktan rahatsızlık duyma gibi durumların önüne geçilebilir. Hasta, ilgi görerek memnuniyet duyar ve herhangi bir sorun oluştuğunda anında müdahale edileceğini bilir.

Yeni doğan durumu olduğunda bebeğin yıkanmasına, beslenmesine, en çok şikayet edilen bebek gaz probleminde yapılabilecekler ile ilgili uygulama ve eğitimine, sağlık gözetimine öncülük eder. İlk kez ebeveyn olanların temel bilgileri kavramasını sağlar.

Bebeğin ay durumuna göre ideal kilo-boy ölçülerini belirler, eski ölçümlerle karşılaştırma yapar. Anormal gelişen özelliklerin teşhisi önemlidir. Evde hemşire hizmeti ile sorunlara erken tanı koyulabilir. Sağlıklı büyümek, sorunların erken fark edilmesi, sorunsuz iyileşmek, bakımla desteklenmek başlıca avantajlardır.

Evde Özel Hemşire Hizmetinin Ayrıcalıkları Nelerdir?

Evde hemşire hizmeti, eğitimli, tecrübeli ve alanında uzman personeller tarafından sunulur. Hemşireler farklı gereksinimleri karşılayabilecek donanıma sahiptir. Yoğun bakım sonrası durum takibi, evde yara bakımı, diyaliz katater bakımı, sonda bakımı, aşı ve serum uygulamaları, yeni doğan bakımı ve eğitimi, lohusalık süreci bakım ve emzirme süreci eğitimi özenle yapılır. Muayeneyle belirlenen ilaçların doz takibi ve numune örneklerinin alınması kolaylaşır. Evde hemşire hizmeti ile edinebileceğiniz avantajlar şöyledir;

*Evde hizmet, zaman tasarrufu sağlar. Yolculuk zahmetini giderir.

*Hemşireler tek hastaya yoğunlaşarak, gereken bakımı özenle sunar. Acele etme zorunluluğu yaşanmaz.

*Ev, hastanın rahat ve güvende hissettiği bir mekandır. Evde hemşire hizmeti, hasta psikolojisini korur.

*Hastane, bazıları için hijyenik olmayabilir. Evde sağlık uygulaması ile fiziksel rahatlık sağlanır.

*Hemşireler, sundukları hizmetle doğru ve yanlış uygulamaları örnekleyebilir. Hasta, hizmet sonrasında izleyeceği yolu belirler.

Evde Hemşire Hizmetinden Kimler Faydalanabilir?

Evde sağlık hizmetleri arasında yer alan evde hemşire hizmeti almada ayrım gözetilmez.Sağlık sektörü, toplumun farklı kesimlerine aynı ciddiyetle yaklaşır. Bebek, çocuk, genç, yetişkin, ihtiyar, erkek, kadın bireylere hizmet sunulur. Uzman hemşirelerle sağlık ihtiyaçlarını gidermek kolaylaşabilir .Evde hemşire hizmeti alabilecek kişiler şöyledir;

*Yalnız ikamet eden hastalar,

*Bakıma muhtaç yaşlılar,

*Fazla ilaç kullanan ve bunları karıştırma riski olanlar,

*Kısmen bakım gereksinimi olan sağlıklı bireyler,

*Düzenli yada bazı durumlarda serum, ilaç, aşı uygulaması gerekenler,

*Riskli ameliyat geçirmiş olanlar yada ameliyat sonrası bakım ve eğitim ihtiyacı olanlar,

*Tahlil numunesi alınacak kimseler,

*Yara yada ampute uzuv bakımı gerektiren hastalar,

*Yeni doğum yapmış, emzirme sürecinde olan anneler,

*Yeni doğmuş bebekler,

*İlkyardım eğitimi almak isteyen kişiler.

Evde Bakım Hemşireliği Hizmeti Nasıl Alınır?

Sağlık Hizmetlerine ulaşım kolaydır.Sitemizden iletişim bilgileri ile arayarak yada mesaj ile gerekli bilgileri bize ulaştırarak talep oluşturulabilir. Serum, ilaç, aşı uygulaması içeren evde hemşire hizmetinde uygulanacak ilaç tedavisi için reçete gerekir.

Taburculuk sonrası ise doğru uygulama amaçlı epikriz gerektiği durumlarda epikriz talep edilebilir.

Reçetenin görüntüsü veya dosya formatı Whatsup ile mevcut iletişim telefonuna gönderilir. Reçete doğrultusunda gerekli malzeme eksiği var ise temini yapılarak hazırlık yapılır. Hastanın tedavi sürecine göre , hizmete uygun uzman hemşire atanır.

Evde Bakım Hemşiresi Hastayı Nasıl Takip Eder?

Hasta takibi deneyim gerektirir. Evde hemşire hizmeti, gözlem ve pratik esaslıdır. Uzman personeller izlenen duruma hakimdir. Normal ve anormal gelişmeler tespit edilir. Gözlem; yenidoğan ve hasta bakımında öne çıkar.

Bebeklerin takibinde fiziksel olaylar, incelenir. Beslenme, dışkılama, ağlama sıklıkları önemlidir. Ay düzeyine uygunluk yönüyle bebek davranışları takip edilir. Olumsuz belirti görüldüğünde ebeveynler yönlendirilir. Hasta bakımının detayları değişkendir. Evde hemşire hizmeti bir çok dinamiğe uygun yapıdadır. Ortak nokta, tecrübeden yola çıkıp anormal durumları tespit etmektir.

Evde Yenidoğan Bebek Bakımı ve Eğitimi

Bebek bakımı konusunda uzman bebek hemşirelerimiz tarafından sunulan hizmetlerimiz; annenin lohusalık bakımı ve yenidoğan bebeğin günlük bakımına yardımcı olmak, gelişim takibi, uyku düzeninin oluşturulması gibi uygulamalar hakkında ailelere destek veren sağlık personelinin gerçekleştirdiği uygulamalar bütünüdür.

Evde Yenidoğan Bebek Eğitimi hizmetimiz, anneler ve bebekleri hastaneden taburcu olduktan hemen sonra ev ortamınızda bu hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Yenidoğan bebek eğitimi 2 saat sürelidir. Talep etmeniz durumunda bu süre artırılabilir.

Bebek Hemşiresi Anneye Nasıl Destek Olur?

Anneye emzirme tekniği hakkında bilgi verir ve kontrolünü yapar,

Bebeğin fiziki kontrollerini yapar,

Bebeğin kilosunu ölçer ve takibini yapar,

Aileye gerekli eğitimleri verir.(Emzirme teknikleri, gaz çıkarma teknikleri, alt temizliği, göbek bakımı, banyo eğitimi, süt sağma ve saklama koşulları, bebek giydirme ve oda sıcaklığı, göz-burun ve tırnak bakımı, bebek tutuş pozisyonları, vb.)

Doktor ile iletişime geçilmesi gerekli görülen durumlarda ebeveynleri bilgilendirir.

Anne ve babanın bebeğin bakımına dair sorularına yanıt bulur.

Evde yenidoğan bebek hemşireliği süreleri 2 saat ile başlayıp, ihtiyaca ve talebe göre süre artırılabilir.

Evde Enjeksiyon

Evde enjeksiyon hizmeti, hastanın hekimi tarafından reçete edilmiş ilaçların, ilacın formuna göre intramüsküler (kas içi), subkutan (deri altı) veya intravenöz (damar yolu) yoldan hastanın vücuduna enjekte edilmesi işlemidir.

Evde enjeksiyon hizmeti, reçete edilen ilacın hastanın vücuduna enjekte edilmesi işlemini kapsar. Enjekte edilecek ilaçlar hasta yada yakını tarafından temin edilecektir, enjeksiyon hizmeti ücretine dahil değildir.

Reçeteyi whatsup ile bize göndermeniz ve işlem öncesi tekrar göstermeniz gerekmektedir.

Açıklama

Enjeksiyon hizmeti sağlık uygulamaları arasında kolay ve basit bir uygulama gibi görülmesine karşın, uygun koşullarda yapılmadığı taktirde çeşitli komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bunlar arasında çeşitli sinir yaralanmaları, doku hasarlanmaları ve ağrı sayılabilmektedir. Bu nedenle enjeksiyon uygulamalarının konusunda uzman hemşireler tarafından gerçekleştirilmesi çok önemlidir.

Tüm enjeksiyon hizmetleri, deneyimli hemşireler ile evde sağlık ve bakım hizmetlerinin yazılı prosedürleri doğrultusunda her yaşta hastaya uygulanmakta olup, hastaya zaman tasarrufu ve ev ortamı rahatlığı sağlar.

Enjeksiyon hizmeti, hekim istemi ile birlikte hemşireler tarafından yapılan işlemdir.

Reçetenizi bize whatsup üzerinden ilettikten sonra, uzman hemşiremize ve size uygun olduğunuz gün ve saatte evde enjeksiyon hizmeti planlanır ve uygulama sağlanır. Reçete edildi ise; diğer doz saatleri ayarlanır ve uygulama için planlamalar diğer günler içinde hasta ile birlikte yapılır. Tedavinin sürekliliği ve düzenli uygulama sağlanır.

Evde Yara Bakımı

Yara herhangi bir nedenle doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Yaralar akut ve kronik olmak üzere 2 tiptir.

Akut yaralar; sıyrık, yanık ve kesik gibi bazı nedenlerden dolayı oluşan ve genellikle 3-4 hafta içerisinde iyileşebilen yaralardır. Kronik yaralar ise; yatağa bağımlılık, damar yetmezliği, diyabet hastalığı gibi durumlar sonucu oluşan ve 6-8 haftadan önce iyileşmeyen, uzun süreli veya kalıcı olabilen yaralardır.

Vücutta ameliyat sonrası ya da yaralanma ve çeşitli hastalıklar sebebiyle oluşan yaralara belirli aralıklarla pansuman ile bakım yapılması çok önemlidir.

Pansuman ve yara bakımı, bu konuda profesyonel yara bakımı ekibi tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi halde bu konudaki bilinçsiz uygulamaların yaranın bulunduğu bölge ve genel sağlığa zarar verebileceği unutulmamalıdır,

Evde yara bakımı hizmetinde, yaranın durumuna göre yapılacak pansuman sayısı ve sıklığı doktor tarafından belirtilmediği sürece, uzman yara bakımı ekibi tarafından belirlenmektedir.

Evde yara bakımının amacı, yaranın türünü ve tedavisini belirlemek, yaranın iyileşmesini engelleyen sebepleri bulmak, olabildiğince bu sebepleri ortadan kaldırmak ve yaranın iyileşebilmesi için uygun ortamı sağlamaktır. Evde sağlık hizmetini veren uzman yara bakım ekibinin bir diğer görevi de, çoğunlukla yatağa bağımlı olan bu hastaların yakınlarına ve bakıcılarına eğitim vererek , yeni yara açılmasını önlemektir.

Evde pansuman ve yara bakımı hizmet alanlarımız şu şekilde sıralanmaktadır;

Ameliyat sonrası rutin yara bakımı,

Ameliyat sonrası iyileşmeyen yaralar,

Venöz yetmezliği yaraları(varis yaraları)

Arteriyel yetmezlik yarası(Tıkayıcı damar hastalığına bağlı yaralar)

Radyasyon hasarı yarası

Basınç yarası/ Basınç ülseri/ Dekübitüs (Hareketsizlik sonucu sırtta ve kalçalarda açılan yaralar-yatak yarası)

Diyabetik ayak/ diyabetik ülser yarası,

Akut ve kronik bir çok alanda tanı-tedavi işlemleri gerçekleştirilmektedir.

*Yatağa bağımlı hastalar için de yatak yarası oluşumunun engellenmesi ve mevcut yaraların düzenli bakımının yapılması gerekmektedir. Evde pansuman ve yara bakımını yürüten uzman ekibimiz , bu durumdaki hastaların yakınlarına ve bakımını üslenen kişilere talep dahilinde gerekli eğitimi verebilmektedir. Bu sayede yeni yaraların açılması da önlenebilmektedir.

Evde Kan Alma

Evde kan alma hizmeti, hastanın hastaneye gitmesine gerek kalmadan, evinde, iş yerinde ya da belirlediği bir ortamda, hemşireler tarafından tüm hijyen prosedürlerine dikkat edilerek kan alma işleminin gerçekleştirilmesi, gerekirse alınan örneklerin laboratuvara teslim edilmesi sürecini kapsamaktadır.

Hasta kan örneklerini evinin rahatlığında verebilmektedir. Laboratuvar ortamında çalışabilen tüm tetkikler için evde kan alma hizmetimiz ile hastalarımıza destek olmaktayız.

Açıklama

Bu hizmet hastaneye götürülmesi zor ve yatağa bağımlı olan hastalar için ya da kronik hastalıkların takip sürecinde kullanılabileceği gibi, ayaktan hastaların dışarı çıkacak kadar kendini iyi hissetmemesi, vakitlerinin olmaması veya bulundukları lokasyonun hastaneye uzak olması gibi durumlarda da gerçekleştirilebilmektedir.

Evde kan alma hizmetleri “Laboratuvar İşleyiş Prosedürü” esaslarına göre uygulanmaktadır. Laboratuvar ortamında çalışılan kan testlerinin sonuçları testin içeriğine bağlı sürede çıkmaktadır. Laboratuvar test sonuçları hastanın e-nabız sisteminden yada mevcut hastanenin online hizmetlerinden takip edilebilir.

Evde Numune Alma

Evde numune alma hizmeti, hastanın hastaneye gitmesine gerek kalmadan, evinde, iş yerinde ya da belirlediği bir ortamda,hemşireler tarafından tüm hijyen prosedürlerine dikkat edilerek numune alma işleminin gerçekleştirilmesi, alınan numunelerin talep edilirse laboratuvara teslim edilmesi sürecini kapsamaktadır.

Hastanın idrar ve gaita , boğaz kültürü, balgam gibi örnekleri evinin rahatlığında verebilmektedir. Laboratuvar ortamında çalışılabilen tetkikler için evde numune alma hizmetimiz ile hastalarımıza destek olmaktayız.

Açıklama

Bu hizmet hastaneye götürülmesi zor ve yatağa bağımlı olan hastalar için yada kronik hastalıkların takip sürecinde kullanılabileceği gibi; ayaktan hastaların dışarı çıkacak kadar kendini iyi hissetmemesi , vakitlerinin olmaması veya bulundukları lokasyonun hastaneye uzak olması gibi durumlarda da gerçekleştirilebilmektedir.

Evde numune alma hizmetleri “Laboratuvar işleyiş Prosedürü” esaslarına göre uygulanmaktadır. Laboratuvar ortamında çalışılan kan ve diğer numunelerin sonuçları testin bağlı sürede çıkmaktadır.

Laboratuvar test sonuçları hastanın e-nabız sisteminden yada mevcut hastanenin online hizmetlerinden takip edilebilir.

Evde Serum Takma(1 saat)

Evde Bakım Merkezi’nin hemşirelik uygulamaları arasında bulunan evde serum takma işlemi, hastanın tedavisi sırasında gerekli olan ilaç ve özel sıvıların doğrudan damar içerisine katater yoluyla uygulanması işlemidir.

Hastanelerde yaygın olarak kullanılan serum takma işlemleri, tedavisine evde devam edilen hastalarda da doktor reçetesi ile birlikte uygulanmaktadır.

Serum takma hizmeti, hastaya damar yolunun açılması, serum süresince takip edilmesi ve işlem sonlandığında kataterin çıkartılması işlemini kapsar. Serum içinde kullanılacak ilaç ve malzemeler hasta tarafından temin edilecektir, serum takma ücretine dahil değildir.

Laboratuvar test sonuçları hastanın e-nabız sisteminden yada mevcut hastanenin online hizmetlerinden takip edilebilir.

Evde Sonda Takma

Evde sonda takma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen hastalara ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalara ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalara (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) hemşireler tarafından idrar ve beslenme sondasının takılması hizmetidir. İdrar sondası, idrarını herhangi bir nedenden dolayı doğal yollardan boşaltamayan hastalarda idrar kesesinin (mesane) içerisinde sonda takılarak idrarın dışarıya çıkartılması için uygulanmaktadır.

Beslenme sondası ise, ağız (oral) yoluyla beslenemeyen ya da beslenmesi güçleşen hastalara burundan girilerek mideye kadar uzanan bir tüpün takılarak besinlerin mideye ulaşmasının sağlanması için uygulanır. Evde sonda takma hizmeti; ilk kez sonda takma hizmeti ve takılan sondanın değiştirilmesi hizmetlerini kapsamaktadır.

Açıklama

İdrar sondasının takılması hizmetinde kullanılacak olan sondanın tipinin doğru şekilde belirlenmesi ve işlemin hijyen kurallarına uyularak yapılması çok önemlidir.

İdrar sondaları, kauçuk ve slikon olmak üzere 2 tiptir. Hastanın tedavisi gereği, sonda hastada uzun süre kalacaksa slikon sonda tercih edilmelidir. Kısa süreli tedaviler de ise ; kauçuk modeller tercih edilir. Ortalama 15dk. kadar süren idrar sondasının takılması hizmetinde; mesaneye takılan idrar sondası borusunun ucundaki idrar torbasına idrar gelip, gelmediği kontrol edilerek işlem sonlandırılır. Hasta ve hasta yakınlarına dikkat etmeleri gereken noktalar ile ilgili bilgilendirme yapılır. Takılı idrar sondasında; torbadan dışarıya idrar sızıntısı olması, sondanın yerinden çıkması, idrar torbasının tıkanması, uzun süreli takılı olması gibi durumlarda uzman hemşireler tarafından değiştirilmektedir.

Beslenme sondasının takılmasında kullanılacak sondanın ölçüsünün hastanın yaşına ve tedavisine uygun şekilde belirlenmesi ve hijyen kurallarına uyularak yapılması çok önemlidir. Ortalama 15 dakika süren beslenme sondasının takılması hizmetinde ; kataterin hastanın burnundan içeriye verilmesi ve midesine ulaşması sağlanır, steteskop yardımıyla kontrol edilir ve katater, buruna bant ile sabitlenerek işlem sonlandırılır. Hasta ve hasta yakınlarına, dikkat etmeleri gereken noktalar ile ilgili bilgilendirme yapılır.