Hacamat

Hacamat Nedir?

Vücudumuz; karaciğer, böbrek, dalak, akciğer, lenf sistemi vasıtasıyla temizleyemediği toksinleri, ağır metalleri ve bunun gibi atıkları bağ dokusunda biriktirir.

Hacamat; bağ dokusunda birikmiş bu atıkların vakumlanıp sonrasında intradermal kesiler vasıtası ile vakumlanarak dışarı alma, temizleme sanatıdır.

Hacamat’ın Faydaları Nelerdir?

Hacamat hem tıbbi hem de dini boyutu olan bir uygulamadır.

Hacamat yapan uzmanın konuyu her iki yönden de bilmesi hacamat uygulamada faydayı artırır.

Hacamat kan ile ilgili olan bütün hastalıkların tedavisinde çok faydalıdır. Kan ile ilgili olmayan hastalık ise hemen hemen yok gibidir. Bunlardan bazıları;

  • Migren
  • Gerilim Tipi Baş ağrısı(GTBA)
  • Yüksek Tansiyon(Hipertansiyon)
  • Bel ve boyun ağrıları/ kulunçlar
  • Romatizma
  • Fibromiyalji
  • Huzursuz Bacak Sendromu
  • Dikkat Dağınıklığı ve Sınav Heyecanı
  • Unutkanlık
  • Beyin Damar Tıkanıklığı
  • Kalp Damar Tıkanıklığı
  • Karaciğer Yağlanması
  • Böbrek Rahatsızlıkları
  • Adet Düzensizlikleri ve Ağrılı Adet
  • Depresyon ve Panik Atak
  • Alt ıslatma(Enürezis)
  • Astım -Bronşit
  • Allerjik Hastalıklar
  • Cilt Hastalıkları
  • Kronik Yorgunluk
  • Kulak Çınlaması
  • Kısırlık ve Oligospermi
  • Prostat
  • Menapoz
  • Şeker(Diyabet)
  • Varis
  • Hormon Problemleri

fayda ettiği bazı hastalıkları bu şekilde sıralayabiliriz.

Hacamat Hangi Sıklıkla Yaptırılmalıdır?

Herhangi bir hastalık yok ise; yılda asgari her mevsim geçişi olmak üzere 4 defa hacamat yaptırılması çok faydalıdır. Herhangi bir hastalık var ise; şikayetine ve uygulanan hacamat sonrası gelen toksinli kanın kirlilik derecesine göre, sıklığı belirlenerek seanslara devam edilir.

İlk defa hacamat yaptırmaya başlayan kişiler, ara vermeden her ay 1 seans aralıkla 12 ay boyunca hacamat yaptırabilirler. Her ay bir kez yapılan hacamattan sonra yılların birikimi olan toksinler iyice temizlenmiş olur.

Eski hekimler, bin yıl kadar önce asgari olarak yılda 2 defa hacamat tavsiye eder. Bu tavsiyeler İbn-i Sina ve Modern Tıp Kurucusu Hipokrat tarafından yazılan bütün kitaplarda mevcuttur.

Ancak bin yıl önce sebze ve meyvelerde hormon olmadığı, GDO’lu gıdaların olmadığı, egzoz dumanının ve hava kirliliğinin olmadığı, yiyeceklerin kimyasal gübrelere maruz bırakılmadığı, hazır gıdaların raf ömrü uzatılmış besinlerin olmadığı, hormonla beslenen hayvanların etlerinin gıda olarak tüketilmediği ve en önemlisi ciddi kimyasallar ile üretilen ilaçların kullanılmadığı zamanda bunu söylemişlerdir. Bu sebeple günümüz de yılda 2 defa bedenin hacamat ile temizlenmesi yeterli gelmeyecektir. İlk 1 yıl ayda 1 defa, sonrasında her mevsim geçişinde 3 ayda 1 defa şeklinde beden temizliğinizi yaptırmanız yeterli olacaktır.

İlk defa hacamat yaptıracak bir kişinin sırayla; sırt, bacak ve kafa (tarama – başlangıç) hacamatını yaptırması uygun olur.

Tarama Hacamatı Nedir?

Tarama Hacamatı her hastada en fazla tıkanıklığın olduğu ana standart tıkanıklığı açma çalışmasıdır. Tarama hacamatları, 3 ila 5 ayrı seans arası olup her seansta farklı bölgeler temizlenir.

Hastalık ne olursa olsun, önce ana tıkanıklıklar açılıp( tarama hacamatları yaptırılıp) sonrasında özel hastalık noktalarına hacamat yapılırsa çok daha etkili sonuçlar alınır.

Acil durumlarda bu sıralama değişebilir. Bunun yerine önce ağrıyı dindirmek sonra tarama hacamatlarına geçmek tercih edilebilir.

Hacamat Tedavisinin Yan Etkileri Var mıdır?

Hacamat hiç bir yan etkisi olmayan son derece doğal bir tedavi yöntemidir.

Hacamat Hakkında Akademik Araştırmalar

2005 yılında “hacamat faydalı mı, ne kadar faydalı?” diye tartışılırken, günümüzde ise yerli ve yabancı üniversite ve akademik kurumlar tarafından hangi hastalıklara nasıl ve ne kadar faydalı olduğunun araştırması yapılmıştır. Üniversite Hastanelerinde artık GETAT merkezleri açılmış olup, hacamat ve sülük tedavisi resmi olarak bu merkezlerde de hizmet vererek modern tıpta da yerini almıştır.

Konuyla ilgilenenler PUBMED ;de yazılı olan detaylı araştırmaları okuyabilirler.

Hacamat Nasıl Yapılır?

Hacamat yalnızca bir kan alma işlemi değildir. Tedavi herhangi bir hastalıktan dolayı veya sağlıklı kalmak amacıyla, belirli vücut bölgelerine kupa ile vakum uygulandıktan sonra, aynı alanlar üzerine küçük kesiler yapılarak tekrar vakumlanarak kan alınması sürecini içerir.

Cilt üzerinde yapılan küçük kesilerin belirli bir süre vakumlanması sonucu kılcal damar çeperlerinde hafif bir harabiyet oluşturulur. Bu işlem ile değişik biyokimyasal süreçlerin tetiklenmesi sağlanır.

Hacamatın Uygulama Aşaması Şu Şekildedir:

Hacamat yapılacak alan doğal bir antiseptik solüsyon ile silindikten sonra hacamat kupaları yerleştirilerek vakumlanır.

Bölge ve cilt özelliğine göre belirlenmek üzere 2-4 dk. aralığında (cildin özelliği dikkate alınarak) bekledikten sonra uygulanan kupa alınır ve kupalanan bu alana ince uçlu neşter yada jilet yardımı ile uygun aralık ve derinlikte küçük çizikler atılır.

Kupalar tekrar aynı yerlere vakumlanır ve kupaların içine kan dolması beklenir.

İçerisinde ağır metallerin biriktiği kan ile dolan kupa alınır ve kan gelmesi durduktan sonra uygulanan alan doğal kantaron yağı ile temizlenerek tedavi sonlandırılır.

İşlem Ne Kadar Sürer?

Hacamatın hangi noktalara yapılacağı durumuna göre işlemin süresi değişebilmektedir. Ancak genel olarak sırt, kol, bacak gibi bölgelere uygulanan hacamat 30-40dk. sürmektedir .Bu uygulama öncesinde anestezi uygulaması gibi herhangi bir hazırlık süreci veya uygulama sonrası istirahat gerektirecek bir durum olmadığı için işlem en fazla 45dk. gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Kafa hacamatı için süre; alanın kıvrımlı ve saçlı olması sebebiyle daha uzun sürebilmektedir.

Hacamat Kaç Ayda Bir Yapılır?

Genel olarak, hacamatın sıklığı tedavi amaçlarına hastanın ihtiyaçlarına ve sağlık durumuna bağlıdır. Bazı kişiler ihtiyacına göre ayda 1 defa veya daha sık hacamat yaptırabilirken, bazı kişilerde ise daha seyrek olarak yılda 4-6 defa geleneksel tıp uygulamasını yaptırmayı düşünebilir. Bu sıklık, ilk hacamatta alınan kirli kanın durumuna göre, uygulamayı yapan uzman tarafından önerilecektir.

Hacamatın Faydaları Nelerdir?

Hacamat bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı sizi korur.

Kan dolaşımını iyileştirme, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, stresin azaltılması ve hormon dengesini sağlama gibi bir çok farklı türden faydası olan hacamat uygulaması oldukça iyi bir alternatif tıp tedavisidir.

Hacamatın Faydaları arasında şunlar sayılabilir;

Kan dolaşımını hızlandırır,

Dokuların beslenme ve oksijenlenmesini artırır, sertlikleri ve ödemleri çözer,

Hacamat kan üretmeyle görevli organları (kemik iliği, karaciğer, dalak ) uyarır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandıracak mekanizmaları tetikleyerek ağrıları giderir, hastalıkları önleyici mekanizmaları uyarır,

Kas-iskelet sistemi hastalıklarına bağlı ağrıların tedavisinde kullanılır,

Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir,

Endorfin salınımını artırır,

Kansızlık, baş ağrısı, karaciğer ve dalak hastalıkları, enfeksiyonlarda etkili sonuçlar alınır.

Nöropsikolojik hastalıklarda faydalıdır,

Artrozlar (kireçlenmeye bağlı ağrılar) bel tutulması, eklem ağrıları, bel ve boyun fıtığının belirli evrelerinde kullanılır.

Hacamat Günleri Nelerdir, Ne Zaman Yapılır?

Tedavi amaçlı hacamat, gün ve saat fark etmeksizin her zaman yapılabilir. Ancak bazı kişiler hacamat uygulamasını belirli zamanlarda yaptırmayı tercih edebilmektedir. Hicri takvimdeki günler esas alınarak bu geleneksel tedaviyi yaptırmak isteyen kişiler şu günleri esas alabilecektir;

Hicri ayın ilk 5 ve son 5 günü tavsiye edilmez, 5 ve 25. günlari arası önerilir.

Sünnet amaçlı yapılan hacamat hicri ayın 17,19 ve 21. günleri tavsiye edilir.

Haftanın günleri için ise hacamat için en uygun günler; Pazar, Pazartesi, Salı, Perşembe günleridir.

Genellikle günleri önemseyerek hacamat tedavisi yaptıranların diğer aklına takılan soru ise, hangi günler hacamat yapılmaz? sorusudur. Hacamat pratik olarak her gün yapılabilse de sünnet amaçlı hacamat yaptıranlar hadis bilgilerine göre Çarşamba günü hacamat yaptırmaması gibi bir tercihte bulunabilecektir.

Hacamatta Altın Gün Nedir?

Hicri takvim esaslı olarak hacamat tedavisi yaptıracak kişiler arasında altın gün olarak bilinen nadir bir tarih bulunmaktadır. Sünnet amaçlı hacamat yaptıracak olanlar için bu Altın Gün tarihi; hicri takvimde ayın 17. günü Salı gününe denk gelen tarihlerdir. Yani hicri takvim esaslı günleri dikkate alarak hacamat yaptıracak kişiler, bu altın günde de tedaviyi yaptırmayı tercih edebilecektir.

Adetliyken Hacamat Yapılır mı?

Adet döneminde normal şartlarda hacamat yapılmaz. Ancak adet düzensizlikleri olan, uzun süreli kanaması devam eden ve aşırı adet kanaması olan vb. anormalliklerde özellikle adetliyken hacamat yaptırılması önerilebilir.

Hacamat Nerelere, Hangi Bölgelere Yapılır?

Yaygın olarak hacamatın noktaları vücutta belirli bölgelerde bulunan özel noktalardır ve genellikle sırt, omuzlar, ense, ayak, baş, bacaklar ve kollar gibi bölgeleri içerir. Ayrıca estetik ve cilt problemleri(sivilce, yara izi, cilt lekeleri, yüzün canlılığını ve parlaklığını kaybettiği durumlar vb.) için yüz hacamatı tercih edilebilir. Kişilerin bu geleneksel tıp uygulamasında beklentilerine göre uygulanacak noktalar farklı farklı olmaktadır.

Örneğin; belirli durumlara göre hacamatın uygulandığı bölgeler şu şekilde olabilmektedir;

Baş ağrısı(Migren), boyun fıtığı gibi rahatsızlıklarda; ense ve boyuna,

Böbrek rahatsızlıkları olan hastalarda; bel ve kuyruk sokumu bölgesi,

Fıtık ve sırt ağrıları olanlarda; sırt ve omuz bölgelerine

Halsizlik, stres gibi rahatsızlıklarda; sırt ve mide timus bezi üzerine

Bacak ağrıları ve huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıklarda; bacakların belli bölgelerine uygulama yapılabilir.

Hacamat Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Hacamat yaptıranlar tedavi öncesi ve sonrası bazı hususlara dikkat etmesi işlem için daha faydalı olacaktır. Bu hususları şu şekilde sıralayabiliriz;

Hacamat yarı aç yarı tok yapılmalıdır. Tedavi öncesinde en az 2-3 saat yemek yenmemesi tavsiye edilir.

Hacamattan bir gün önce, hacamat uygulaması yapılacağı gün ve hacamatın ertesi günü hayvansal gıda tüketilmemelidir. Bal bunun dışındadır.

Meyve, tatlı gibi şekeri yükselten gıdalar uygulama öncesinde tüketilmemelidir.

24 saat öncesinde cinsel perhiz olması uygun olacaktır.

Tedavi sonrası 2-3 saat ağır yemek yenmemeli, hafif sebze türü ve tek çeşit yemek tüketilmesi önerilir.

Hacamat yapıldıktan 8 saat sonra ılık su ile duş alınabilir. Duş sonrası kantaron yağı bölgeye uygulanabilir.

Hacamattan sonra sirkeli su veya bal şerbeti içmek çok faydalıdır. Zira her iki gıdanın ortak özelliği damar açıcı olmasıdır.